Home Puglia Uitgelicht Deze hoogtepunten van Puglia mag je niet missen

Deze hoogtepunten van Puglia mag je niet missen

door Reizen naar Puglia

Deze hoogtepunten van Puglia mag je niet missen

Van het Castel del Monte tot de trulli, deze hoogtepunten van Puglia mag je niet missen tijdens je bezoek aan deze nog vrij ongerepte regio in het zuiden van Italië. Want Puglia heeft zoveel moois te bieden!

Struin door Gallipoli

Gallipoli is van oorsprong een Griekse stad. De Grieken noemden dit stadje Kalé Pólis, wat mooie stad betekent. En daar is geen woord van gelogen! Het oude centrum van Gallipoli ligt op een schiereiland. Alleen een brug verbindt het oude stadje met het nieuwe gedeelte van Gallipoli en met het vasteland. Gallipoli wordt dus bijna geheel omringd door de azuurblauwe Ionische Zee. Het oude centrum is knus en pittoresk, met nauwe straatjes die je naar de kathedraal brengen. In de haven zie je altijd wel een aantal vissers, die hun vangst bekijken of oude netten repareren. Visliefhebbers kunnen dus hun hart op in de vele restaurantjes.

Verwonder je over het Castel del Monte

Vlakbij Andria ligt het unieke Castel del Monte, dat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst is gezet. Het bijzondere kasteel werd in de 13e eeuw gebouwd in opdracht van keizer Frederik II en het heeft een uniek geometrisch ontwerp. Werkelijk alles aan het kasteel is namelijk achthoekig! Zo heeft het achthoekige kasteel op elk van de acht hoeken een achthoekige toren. De reden achter dit bijzondere ontwerp blijft een mysterie. Lees meer over het Castel del Monte in Andria.

Het Castel del Monte in Andria, Puglia
Het Castel del Monte in Andria, Puglia

Otranto en het mozaïek van de kathedraal

Breng ook zeker een bezoek aan Otranto. Otranto ligt op het meest oostelijke punt van het schiereiland. Het is een klein kuststadje met een prachtige kathedraal en een verdedigingskasteel. De mozaïekvloer van de kathedraal is een 12e eeuws meesterwerkje.

Ontdek de trulli

Puglia staat bekend om de trulli. Trulli zijn kleine ronde huisjes met puntdaken, gebouwd van kalksteen. Op ongeveer een uurtje rijden ten zuiden van Bari ligt Alberobello, de onbetwiste trullihoofdstad. In de wijken Rione Monti en Aia Piccola vind je ontelbaar veel trulli. Een must om te bezoeken dus! Een waarschuwing: het is misschien wel de meest toeristische plek van Puglia. In 1996 zijn de trulli opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Het meest spectaculaire stadje van Puglia

Polignano a Mare is een spectaculair stadje, gebouwd op de kliffen aan de Adriatische Zee. Vanuit de stad kijk je omlaag naar een kleine baai met een fijn strand, omringd door spectaculaire rotsen. Alleen dat is al een reden om Polignano a Mare te bezoeken. Het stadje is ook geboorteplaats van Domenico Modugno. Doet de naam een belletje rinkelen? Domenico is de schrijver van het liedje Dipinto nel blu, beter bekend als Volare. Met Volare nam hij deel aan het Eurovisiesongfestival in 1958 en het leverde hem een eigen standbeeld in zijn geboorteplaats op. Én een wereldberoemde hit.

Polignano a Mare
Polignano a Mare

Het witte stadje Ostuni

Boven op een heuvel in het platteland van Puglia ligt Ostuni, ook bekend als de witte stad (la citta bianca) voor zijn kalkwit geschilderde huizen. In het hogere, oude deel van Ostuni bezoek je de interessante kerk van Santa Maria Maddalena met zijn rococo-architectuurgevel en de 15e-eeuwse kathedraal van Santa Maria Assunta. Ook Locorotondo is trouwens een bezoek waard.

Lecce en de barok

Lecce is de belangrijkste stad in de Salento, het deel van Puglia dat bekend staat om zijn ongerepte wateren en prachtige stranden. De stad Lecce zelf is beroemd om de rijkdom aan barokke architectuur. Een van de meest indrukwekkende plekken van de stad is het Piazza Duomo. Wist je dat het plein ook wel het binnenhof van de bisschoppen wordt genoemd? De naam verraadt het al: hier bewonder je de Duomo van Lecce met de bijbehorende campanile (klokkentoren), het zeventiende-eeuwse Palazzo Vescovile (het Bisschoppelijk Paleis) en het Palazzo del Seminario. Een andere must-see is het Sant’Oronzo-plein met het bronzen beeld van de beschermheilige van de stad en de ruïnes van het Romeinse amfitheater. Als je in Lecce bent proef je natuurlijk ook een pasticciotto, een meesterwerk van de lokale patisserie.

Piazza del Duomo in Lecce, Puglia

Sint-Nicolaas Basiliek in Bari

In het hart van het oude centrum van Bari ligt de Basilica de San Nicola. In deze basiliek bevinden zich de relieken van de heilige Sint-Nicolaas, die in het jaar 1087 door plaatselijke zeelui werden overgebracht uit Myra. De basiliek is een belangrijk bedevaartsoord. En wie durft kan in de haven van Bari zee-egels proeven.

Matera en de sassi

Geen Puglia, maar wel indrukwekkend! Matera is wereldberoemd om de zogenaamde Sassi, grotwoningen. De wijk Sasso Caveoso is het hart van Matera. Je bezoekt hier uiteraard de Santa Maria di Idris en de San Giovanni in Monterrone, met een prachtig uitzicht over de sassi. Maar vergeet ook Casa Grotta in vico Solitario niet. Uitgehakt in de rotsen geeft dit huis je een goed beeld van hoe de sassi er oorspronkelijk uitzagen toen hier nog mensen woonden. En tot slot een mooie tip: vanaf het Piazza San Pietro Caveoso heb je een prachtig uitzicht over Matera en over het Parco della Murgia.

Wat vind jij van deze hoogtepunten van Puglia? Hebben we nog iets gemist op de lijst?

You may also like

2 reacties

Victor 04/10/2019 - 23:13

Mooi daar, ik krijg het het idee dat deze streek in Italië nog ongerept is.

Antwoorden
Reizen naar Puglia 05/16/2019 - 08:20

Dat klopt helemaal, Victor.

Antwoorden

Laat een reactie achter