Lecce staat bekend als het Florence van het zuiden en mag niet ontbreken bij een bezoek aan Puglia. De witte stenen van Lecce, de historische gebouwen en de elegante barokke architectuur maken jouw bezoek onvergetelijk. Heb je weinig tijd? Verken dan Lecce in een weekend. Ik vertel je wat je moet zien en doen.
Dag 1
Porta Rudiae
Je start je 2-daags avontuur in Lecce bij de Porta Rudiae, 1 van de 4 poorten die je naar het historische centrum van de stad leiden. Neem even de tijd om deze oudste poort van Lecce te bewonderen. De bustes van de mythologische stichters van de stad (Malennio, Dauno, Euippa en Idomeneo) staan op de zuilen. Helemaal bovenaan is het standbeeld van St. Oronzo te zien, de beschermheilige van Lecce, samen met de beschermheiligen Sint-Irene en Sint-Dominicus.

Piazza del Duomo en kathedraal van Maria Santissima Assunta
Laat de Porta Rudiae achter je en loop over de Via Giuseppe Libertini verder het historische centrum in. Al na een paar minuten lopen ontvouwt het Piazza del Duomo zich voor je ogen. Laat je verrassen door de schoonheid van de barokke kathedraal van Maria Santissima Assunta en de campanile, de klokkentoren. De kathedraal is opgetrokken uit Pietra Leccese, de witte steensoort die typisch is voor Lecce. Bekijk de kathedraal niet alleen van buiten, maar neem ook een kijkje binnen!

Veel gebouwen in Lecce zijn gedecoreerd met sierlijke ornamenten die zijn gehouwen uit pietra leccese, steen uit Lecce, of pietra dorata, vergulde steen. Deze witte steen is een soort harde marmer, waardoor de steen goed met een beitel te bewerken is. Ideaal voor het vervaardigen van ornamenten.
Convitto Palmieri
Loop verder naar het Convitto Palmieri, een oud jezuïetencollege uit de 19e eeuw. Betreed de binnenplaats en de kloosters en bewonder de schoonheid van de kerk San Francesco della Scarpa, ook wel bekend als de kerk zonder gevel omdat deze zich in de Convitto bevindt. Als je van boeken houdt, breng dan een bezoek aan de oude Bernardini-bibliotheek. Ook ’s avonds is het hier mooi, dankzij de lampen die de colonnade verlichten.
Lunch
Het zal inmiddels wel bijna lunchtijd zijn, en gelukkig word je in Lecce verwend. Op de pleinen en in de vele steegjes zijn keuzes te over voor restaurants waar je kunt genieten van mediterrane gerechten. Probeer bijvoorbeeld de Ciceri e tria, een typisch gerecht uit de Salento dat bestaat uit pasta met kikkererwten. En maak ergens een extra tussenstop voor een Caffè leccese: ijskoffie, maar dan net even anders.
Sant’Irene dei Teatini
Wandel na de lunch via de oude stadspoort Porta San Biagio rustig verder naar de kerk van Sant’Irene dei Teatini of Chiesa di Sant’Irene, nog een barok juweeltje, gewijd aan de heilige die tot 1656 de patroonheilige van de stad was. Wandel verder door steegjes vol ambachtelijke werkplaatsen van papier-maché, terracotta en Pietra Leccese. Misschien kom je wel een goed souvenir tegen om mee naar huis te nemen. Tip: typisch voor Lecce zijn de figuren van cartapesta, een soort papier-maché,

Piazza Sant’Oronzo en het Romeinse Amfitheater
Loop rustig verder naar het Anfiteatro Romano di Lecce. Ga op de trappen van het Romeinse theater zitten en adem de sfeer van het oude Rome in. Het bouwwerk dateert uit de 2e eeuw na Christus, toen Lecce nog een Romeinse nederzetting genaamd Lupiae was. Het amfitheater is deels opgegraven, de rest ligt nog altijd begraven onder het plein Piazza Sant’Oronzo. Op de hoek van het amfitheater torent de Colonna Sant’Oronzo boven het plein uit, een monumentale zuil met bovenop een standbeeld van Oronzo di Lecce.
De heilige Oronzo zou Lecce hebben gered van de pest. Als dank kreeg hij een ereplek midden in de stad. De zuil waarop het standbeeld is geplaatst is overigens een stuk ouder. Ooit markeerde deze namelijk het einde van de Via Appia bij Brindisi.

Aperitivo!
Inmiddels ben je waarschijnlijk wel toe aan een aperitivo en een diner. Struin rond door Lecce en je vindt vast een geschikt plekje. Zo rondom het Piazza Sant’Oronzo zit je al goed. Hier vind je bijvoorbeeld Caffè Alvino. Hier drink je een wijntje met uitzicht op Sant’Oronzo.
Overnachten in Lecce kan bijvoorbeeld bij Amatè Suite, Palazzo Marini b&b di charme, Palazzo Forleo of Ada Suites & Spa.

Dag 2
Hoe was je eerste dag in Lecce? Mijmer even over alles wat je hebt gezien en geniet van je ontbijt met een pasticciotto, een heerlijk gebakje dat typisch is voor Lecce. De bekendste banketbakker in het centrum van Lecce is Pasticceria Natale aan de Via Salvatore Trinchese.
Basilica di Santa Croce en het Convento dei Celestini
Je kunt niet zeggen dat je Lecce hebt bezocht zonder een bezoek te brengen aan de Basilica di Santa Croce en het Convento dei Celestini. Beide zijn een prachtig voorbeeld van de barokke architectuur in Lecce. Bewonder de bas-reliefs, de stenen sculpturen (van dieren tot putti en druivenranken), de versierde friezen en het grote gebeeldhouwde roosvenster van de façade van de Basilica di Santa Croce. De bouw van de basiliek startte in 1549 en de werkzaamheden werden pas in 1689 voltooid.

Castello Carlo V
Loop verder naar het Castello Carlo V, in Viale XXV Luglio. Het kasteel met zijn prachtige kamers en tuinen dateert uit de 16e eeuw en werd gebouwd door keizer Karel V. Tegenwoordig is het het culturele centrum van Lecce, worden er tentoonstellingen gehouden en kun je er het museum van papier-maché bezoeken.
Parrocchia San Matteo
Loop verder naar de kerk van de Parrocchia San Matteo (ofwel de Santa Maria della Luce). Het kerkje werd ontworpen in de 2e helft van de 17e eeuw, zoals veel gebouwen in het barokke Lecce, door architect Giuseppe Zimbalo. Oorspronkelijk stond hier een 15e-eeuwse kapel gewijd aan de apostel Mattheus.
Porta San Biagio
Nog 1 bezienswaardigheid, dan. De Porta San Biagio is een van de oude stadspoorten van Lecce. De poort is gewijd aan Sint-Blasius, de 4e-eeuwse bisschop van Sebaste, Armenië. Dit is de zuidelijke toegang tot het historische centrum van de stad. De huidige poort werd in 1774 gebouwd door de toenmalige Gouverneur van Terra d’Otranto, Tommaso Ruffo, op de plaats waar vroeger ook al een poort stond, gebouwd op bevel van Keizer Karel.

Shoppen
Na alle bezienswaardigheden heb je misschien zin om ook nog even te gaan winkelen? De Via Giuseppe Libertini zit vol met leuke winkeltjes die tot laat op de avond open blijven, en aan het einde van de dag kun je hier ook heerlijk flaneren. Iedereen komt nu namelijk naar buiten om door het centro storico te wandelen.
All’Ombra del Barocco en diner
Ook vandaag wil je waarschijnlijk wel genieten van een drankje. Wat dacht je van All’Ombra del Barocco aan Corte dei Cicala? Hier loop je over de Via Giuseppe Libertini vanzelf naartoe. Je kunt hier een espressino drinken: een typisch Pugliese koffievariant diewat lijkt op een caffè macchiato. Maar je kunt ook al genieten van een aperitivo.
Naast kunst en cultuur biedt Lecce bovendien veel gezellige cafés en restaurantjes, dus eindig je 2e dag in Lecce met een heerlijk diner. Sluit deze prachtige 48 uur af met een diner en een nachtelijk bezoek aan Piazza del Duomo. Als het ’s avonds verlicht is, geeft het een charmante en surrealistische sfeer aan de stad.
Reistips voor Lecce
Wil je met het vliegtuig naar Puglia reizen? Als je per vliegtuig naar Gallipoli reist, ligt het voor de hand dat je naar de luchthaven van Brindisi vliegt, de Aeroporto del Salento (BDS). Je kunt met de trein verder reizen, of een auto huren (lees er hier alles over) als je naast Gallipoli nog meer plekken wilt bezoeken.
Wil je een reisgids meenemen? Bestel dan bijvoorbeeld de ANWB Ontdek reisgids – Puglia, Mijn Puglia door Saskia Balmaekers of De Groene Reisgids – Puglia / Basilicata.
Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een aankoop doet via een van deze links, ontvangt Reizen naar Puglia een kleine commissie zónder extra kosten voor jou