Home Cultuur in Puglia Ontdek Locorotondo, een prachtig dorp in Puglia

Ontdek Locorotondo, een prachtig dorp in Puglia

door Reizen naar Puglia

Ontdek Locorotondo, een prachtig dorp in Puglia

Tussen de witte stad Ostuni en trulli-hoofdstad Alberobello ligt het charmante Locorotondo. Het dorp is gebouwd op een heuveltop in Valle d’Itria en wordt beschouwd als een van de mooiste dorpen van Italië. Je kan hier eindeloos ronddwalen in het historische centrum. Dat is namelijk tot de nok gevuld met witte huisjes en kleurrijke bloemen. Met een beetje geluk word je getrakteerd op een schitterend uitzicht op de bekende vallei. En wist je dat Locorotondo de bijnaam la città del vino bianco, de stad van de witte wijn, heeft?

Het centrum van Locorotondo

Locorotondo heeft een rustig en verkeersvrij centrum. Hierom kan je er heerlijk een ochtend rondstruinen tussen de witte huisjes en door de smalle straatjes. Het centrum is gebouwd met een rond lopend stratenplan, locus rotundus in het Latijn. Nu weet je dus meteen waaraan Locorotondo haar naam dankt! Het centrum van Locorotondo heeft geen immense kerken of grootse bouwwerken, maar juist daarom is het een gemoedelijk dorp om te verkennen. Overal heerst een heel ontspannen sfeer. Je kan heerlijk rondstruinen, koffie drinken in een van de kleine barretjes, een ijsje eten en bekijken hoe de oudjes de dorpsroddels met elkaar delen, of een wijntje drinken bij een restaurant.

In de buitenwijken van Locorotondo vind je volop trulli, terwijl je in de binnenstad vooral smalle, rechthoekige huizen vindt, cummerse genoemd. Deze geven het stadje een heel eigen sfeer. Net als in Ostuni zijn de meeste huizen wit geschilderd. Het kan zijn dat dit bijgeloof is, omdat de kalk de stad zou beschermen tegen ziektes en onheil. Niet alles is wit, overigens! Sommige straatjes en vooral de trappen zijn volgebouwd met bloempotten vol felgekleurde bloemen en planten. In veel gevels zie je kleine nisjes met Mariabeeldjes. Deze maken Locorotondo een vrolijk dorpje.

Locorotondo - kleine nisjes met Mariabeeldjes
Locorotondo – kleine nisjes met Mariabeeldjes

Bezienswaardigheden in Locorotondo

Locorotondo heeft een aantal kerken die het waard zijn om een bezoek aan te brengen. De Chiesa Madre di San Giorgio, Chiesa San Rocco en de Romaanse Chiesa della Madonna della Greca zijn het meest indrukwekkend. Vooral de Chiesa Madre di San Giorgio Martire. De kerk is gebouwd tussen 1790 en 1825 en heeft een robuuste façade én een mooi interieur met veel kleurrijke decoraties.

Bezoek ook het barokke Palazzo Morelli. Bijzonder is vooral de entree met het gebeeldhouwde familiewapen van de Morelli’s: een olifant met op zijn rug een toren.

Locorotondo is een van de mooiste dorpjes van Italië! Het dorp staat namelijk op de lijst van Borghi piú belli dItalia. Deze organisatie is in 2001 opgericht met als doel de mooiste kleine dorpjes in Italië in kaart te brengen.

Uitzicht op de Valle d’ Itria

Locorotondo ligt bovenop een heuvel en vanaf verschillende plekken heb je een waanzinnig uitzicht over de Valle d’Itria met zijn lappendeken van trulli in het groene landschap, met stenen muurtjes, zilverkleurige olijfbomen, oude masserie en wijngaarden. Hierom heeft het stadje dan ook de bijnaam ‘het balkon’ gekregen.

Een goede plek om van het uitzicht te genieten is de Giardini Pubblici, het stadspark, maar ook vanaf Piazza Dante heb je een mooi uitzicht op de olijfbomen en de trulli van de Valle d’Itria.

La città del vino bianco

Een andere bijnaam van Locorotondo is la città del vino bianco, de stad van de witte wijn. De witte wijn van Locorotondo is beroemd in heel Italië. Een bezoek aan het dorpje is dus niet compleet zonder de Locorotondo DOC te proeven. Wil je een paar flessen wijn proeven én kopen, bezoek dan de Cantina Sociale del Locorotondo. Voor echte wijnliefhebbers heb je de Strada dei Vini DOC Locorotondo e Martina Franca, een van de mooiste wijnroutes in Puglia. Deze voert je naar Alberobello, Martina Franca, Ceglie Messapico, Fasano, Ostuni en Crispiano. Met natuurlijk de nodige tussenstops om wijn te proeven.

De trulli van Locorotondo

De beroemde wit geverfde trulli vind je in de buitenwijken van Locorotondo, en zijn zeker een bezoek waard! Deze fotogenieke huisjes met het puntvormige dak zijn niet te missen als je naar Puglia reist. De hoofdstad van de trulli is Alberobello, maar je vind ze ook volop in Locorotondo.

Trulli zijn kleine huisjes met een puntvormig dak. De geschiedenis van dit bijzondere bouwwerk stamt uit de vijftiende en zestiende eeuw. Puglia behoorde toen nog tot het Koninkrijk Napels die flinke belastingen oplegde. Hierom werden de huizen zonder cement gebouwd. Als er belasting geïnd zou worden, konden de huisjes namelijk razendsnel worden weggehaald, en hoefde er geen belasting voer betaald te worden. De huizen werden gebouwd in een ronde vorm. Door het dak op te bouwen uit cirkels van stenen die tegen elkaar aan duwen, wisten ze een dak te maken dat zichzelf omhoog hield.

De trulli van Locorotondo
De trulli van Locorotondo

Trulli in de omgeving van Locorotondo

Ook in de omgeving van Locorotondo vind je flink wat van deze traditionele ronde witte huisjes. Het platteland is hier gevuld met olijfboomgaarden en wijngaarden, stenen muurtjes én trulli. Zo is Contrada Marinelli en prachtig gehucht waar je ongetwijfeld je ogen uitkijkt.

Ook bijzonder is een bezoek aan Contrade Marziolla. Hier vind je namelijk de alleroudste (gedocumenteerde) trullo in de Valle d’Itria: de Trullo Marziolla. Als je goed kijkt zie je boven de entree een jaartal staan. Onduidelijk is of het jaartal 1509 of 1559 is, maar zeker is dat het een ongelofelijk oude trullo is.

Activiteiten in Locorotondo

Wil je graag met een gids door het dorpje lopen? Bekijk dan eens deze wandeltours in Locorotondo én Alberobello.

Logeren in Locorotondo

Logeren in Locorotondo kan bijvoorbeeld bij Sotto le Cummerse. Het is een albergo diffuso, wat betekent dat ze verschillende bijzonder overnachtingsplekken aanbieden in het historische centrum. Van kamers tot appartementen waar je eigen kookgelegenheid hebt. Zo overnacht je dus echt midden tussen de traditionele witgekalkte huizen en geplaveide straatjes van Locorotondo!

Net zo fijn is Leonardo Trulli Resort. Dan heb je de kans om in een typisch Zuid-Italiaanse trullo te slapen. B&B Lamie Di Olimpia is fijn voor wie net wat meer de rust van het platteland wil opzoeken. De b&b lig ongeveer 10 minuten lopen vanaf de stad.

Zoek je nog meer fijne overnachtingsplekken? Dan zijn er nog Trullo Sereno Angelo en I trulli di nonna Rosa.

Disclaimer: dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een aankoop doet via een van deze links, ontvangt Reizen naar Puglia een kleine commissie zónder extra kosten voor jou

You may also like

2 reacties

Cheryl 10/04/2020 - 12:40

Wat een fotogenieke plek zeg!

Antwoorden
Reizen naar Puglia 10/04/2020 - 13:31

Dat is het zeker.

Antwoorden

Laat een reactie achter