Cicoria is een bittere bladgroente en staat in Puglia in bijna elk restaurant op de kaart. In Nederland is het lastiger te verkrijgen, maar je kunt het goed vervangen door andijvie. Dit recept voor fave e cicoria, tuinbonenpuree met andijvie en crostini, combineert het bittere van de cicoria met het zoete van de tuinbonenpuree.
Ingrediënten
Tuinbonenpuree:
- 150 gram gedroogde, gepelde tuinbonen
- Grote ui, gepeld en in grove stukken
- 1 teen knoflook
- 1 laurierblad
- Extra vergine olijfolie
Andijvie:
- Cicoria of 1 krop andijvie (gewassen en in repen van 10 centimeter)
- 2 tenen knoflook, geplet
- Zout en peper
Crostini:
- 4 sneden stevig brood in grove stukken
- 1 teen knoflook
- Olijfolie
Recept voor fave e cicoria
Spoel de tuinbonen af en zet op het vuur met ruim water. Breng aan de kook. Als er zich schuim vormt aan de oppervlakte kun je dit wegscheppen. Voeg vervolgens de ui, 1 teen knoflook en laurier toe. Laat het geheel een uur rustig pruttelen. Als de tuinbonen droog komen te staan kun je een beetje heet water toevoegen.
Als de tuinbonen helemaal zacht zijn, giet je het water af. Vang een deel van het kookwater op in een kom! Haal de laurier uit de tuinbonen en doe er wat olijfolie bij. Pureer met de staafmixer en voeg wat van het kookwater toe om er een vrij dikke puree van te maken. Breng vervolgens op smaak met zout en peper.
Verwarm in een sauteerpan of wok een flinke scheut olie. Fruit de 2 geplette teentjes knoflook tot ze goudbruin zijn. Voeg de andijvie toe en roerbak deze op hoog vuur tot het helemaal geslonken is. Breng op smaak met zout en peper.
Rooster de stukken brood. Wrijf het brood in met een teentje knoflook en sprenkel er olijfolie over.
Leg een flinke schep tuinbonenpuree op een bord en leg de andijvie hier midden op. Giet er wat goede olijfolie over en wat peper en zout. Serveer met de crostini.