Home Steden in Puglia

Steden in Puglia

door Aniek

Steden in Puglia

Lecce

In Lecce, de grootste stad van Puglia, vind je volop restaurantjes, wijnbars en koffietentjes. In deze levendige stad kun je prima winkelen. Een must-see is het Piazza Duomo, dat wordt gedomineerd door de Duomo en bijbehorende campanile (klokkentoren), en aan de andere kant door het Palazzo Vescovile (Bisschoppelijk Paleis) en het Palazzo del Seminario. In feite ademt de hele stad een en al historie. Op Piazza Sant’Oronzo vind je bijvoorbeeld nog overblijfselen van een voormalig amfitheater. Niet vreemd staat de stad bekend als het Florence van het Zuiden.

Brindisi

De havenstad Brindisi ligt ten zuiden van Bari. Het is een kleine stad met een fijne, rustige sfeer. In het historische centrum struikel je over de vele kerkjes, pleinen en nauwe straatjes.

Martina Franca

Martina Franca is een van de grotere steden in het hart van Puglia. Witgekalkte stenen huizen, steegjes om in te verdwalen en fotogenieke trulli, je vindt het hier allemaal.

Ostuni

Ostuni staat beter bekend als de Città Bianca, ofwel Witte Stad van Puglia. En het stadje doet haar naam zeker eer aan! Ostuni ligt er stralend wit bij, op drie heuvels zo’n 8 kilometer van de zee en op zo’n 40 kilometer ten noordwesten van Brindisi. Vrijwel alle gebouw zijn wit gekalkt en alle kronkelende smalle straatjes maken het een ontzettend fotogenieke stad. Vanaf Piazza della Libertà wandel je helemaal omhoog het historische centrum in.

Polignano a Mare

Het stadje Polignano a Mare is hoog op de steile klippen is gebouwd. Wanneer je door het centrum struint heb je een prachtig uitzicht over de Adriatische Zee en over het strand dat tientallen meters onder je ligt. Tussen de rotsen ligt namelijk een klein strand, omringd door spectaculaire rotsen. In de grootste grot Grotta Palazzese is een bijzonder restaurant gevestigd. De zanger Domenico Modugno (1928-1994) werd in het mooie kuststadje Polignano a Mare geboren. Hij werd wereldberoemd met het liedje Dipinto nel blu (beter bekend als Volare).

Bari

Bari is een grote haven- en studentenstad. De historische oude stad bestaat uit authentieke kerken en pleinen. Hier vind je ook de beroemde Basilica de San Nicola. In deze kerk bevinden zich de overblijfselen van de heilige St. Nicolaas. In Bari zijn er veel eetgelegenheden en bars, bijvoorbeeld in de oude wijk Barivecchia.

Otranto

Een van de hoogtepunten van Otranto is de romaans-gothische kathedraal. Het is de grootste kathedraal die je in de regio kunt vinden. Binnen in de kerk vind je een prachtig vloermozaïek uit de twaalfde eeuw.

Trani in Puglia
Trani in Puglia

Trani

Het havenstadje Trani staat bekend als de Parel van Puglia. Het is een idyllische vissersplaats met een kleurrijke haven en flink wat visrestaurantjes. In de zomer paradeer je hier over de promenade, langs de jachten en vissersboten. Het heerlijke centrum heeft middeleeuws kerken, straten van kalksteen en charmante palazzi. Maar het meest in het oog springt toch de imposante kathedraal aan het diepblauwe zeewater. Lees hier alle reistips voor Trani.

Gallipoli

Gallipolli is een levendige havenstad. Het oude deel van het stadje ligt op een eilandje dat nog net verbonden is met het vasteland. Je bent dus bijna helemaal omringd door de zee. De stad werd vijf eeuwen lang geregeerd door de Grieken, maar je ziet er tegenwoordig vooral barokke kerken en middeleeuwse en latere architectuur.

Galatone

Galatone is een typisch Italiaans, authentiek stadje. Mooie straten die je naar historische kerken en fotogenieke pleinen leiden maken dar Galatone een mooie bestemming is voor een stadswandeling.

Alberobello

Puglia staat bekend om de bijzondere trulli en waar kan je die beter zien dan trulli-hoofdstad Alberobello? Een trullo is een klein stenen huisje met een kegelvormig dak. Om het kwaad buiten de deur te houden zijn veel trulli in Alberobello versierd met religieuze tekens. In Alberobello meer dan duizend traditionele trulli en de stad staat dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.