Cime di rapa is een groente die verwant is aan broccoli. Zowel de stengels, bladeren als bloemen zijn eetbaar. Je komt de groente vaak tegen in de keuken van Puglia. Orecchiette con cime di rapa is een klassiek gerecht uit Puglia. Het is overheerlijk én eenvoudig te maken. Hieronder vind je het recept voor orecchiette con cime di rapa.
Een van de heerlijke recepten uit de Pugliese cucina povera, de arme keuken, is deze orecchiette con cime di rapa. De cime di rapa lijkt een beetje op kleine broccoliroosjes, maar de ietwat bittere smaak is compleet anders. Als je hier niet van houdt, of als cime di rapa niet verkrijgbaar is, gebruik dan bimi als alternatief. Het originele recept bevat ansjovis. Zelf laat ik deze weg en gebruik wat meer zout.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 500 gram orecchiette
- 800 gram cime di rapa (stengels, bladeren en roosjes)
- 6 eetlepels olijfolie extra vergine
- 100 gram paneermeel of fijn broodkruim
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- zout naar smaak
- 1 verse rode peper, fijngehakt, of 2 gedroogde chilipepers
- 4 ansjovis in olie (optioneel – ik laat deze weg)

Instructies
- Spoel de cime di rapa goed af onder stromend water. Verwijder de stelen en harde delen. Bewaar de bladeren, de roosjes en de kleine bloemstelen.
- Verhit wat olijfolie in een koekenpan en voeg het paneermeel of broodkruim toe. Rooster dit enkele minuten tot het gelijkmatig bruin is. Laat afkoelen op een bord.
- Verhit opnieuw olijfolie in de pan en fruit de knoflook op laag vuur. Voeg eventueel de ansjovis toe, plet deze met een vork en laat smelten. Voeg de rode peper, de cime di rapa en wat zout toe. Laat de cime di rapa nu zachtjes slinken met de deksel op de pan. Vergeet niet regelmatig te roeren om aanbranden te voorkomen.
- Voeg indien nodig af en toe wat kookwater van de pasta toe.
- Kook ondertussen de orecchiette in ruim gezouten water tot deze nét beetgaar is, en giet af. Voeg de orecchiette toe aan de cime di rapa, roer goed door en laat nog een paar minuten verder garen.
- Serveer met een scheutje olijfolie, wat zout, verse peper en het geroosterde paneermeel.




