Home Cultuur in Puglia 5 Leukste bezienswaardigheden in Puglia

5 Leukste bezienswaardigheden in Puglia

door Reizen naar Puglia
Panoramisch uitzicht over Ostuni, Puglia, Italië

Puglia ligt in het uiterste zuiden van Italië in de hak van de laars. De streek wordt gekenmerkt door witgewassen dorpen, duizenden olijfboomgaarden en Barok. Bovendien staat Puglia bekend om haar enorme wijnproductie, die zelfs de hoeveelheid liters uit heel Australië samen overtreft. In dit artikel lees je over de 5 leukste bezienswaardigheden in dit bijzondere stukje Italië. Met vakanties naar Italië van FTI boek je een onbezorgd verblijf in Puglia.

Castel del Monte
Castel del Monte in Puglia, Italië

1. Het geheim van Castel del Monte

Ver weg van de beschaving, van dorpen en mensen ligt het 13e eeuwse kasteel Castel del Monte op een 500m hoge rots. Niemand weet precies waarom het merkwaardige, doch statige kasteel hier is gebouwd. De zee is te ver weg voor een strategische ligging; steden te ver voor een uitkijkpunt. Als je in Puglia bent, mag je een bezoek aan dit achtvormige bouwwerk in opdracht van Frederik II niet overslaan. Wellicht was de keizer op het idee gebracht door het aangezicht van zijn kroon of door de rotskoepel in de stad Jerusalem. 

Grotta della Poesia, Salento regio, Puglia, Zuid-Italie

2. De 700 km lange kustlijn

Puglia en strand gaan hand in hand. Door de vorm van de streek is het strand nooit ver weg en telt de kustlijn ruim 700 kilometer aan de Ionische en Adriatische Zee. Wie van strand houdt, heeft aan Puglia een goede bestemming. Afhankelijk van de wind kies je eenvoudig het beste plekje om de dag door te brengen. Torre dell’Orso is het kroonjuweel van de kustregio en een ware lust voor het oog met turquoise water en lichte rotspartijen.

Trulli in Alberobello, Puglia

3. De hoofdstad van de Trulli Alberobello

Een trullo is een volledig wit huisje met een kegelvormig dak, dat meestal grijs is. In Alberobello vind je zo’n 15000 exemplaren van dit bijzondere bouwwerk uit de 16e eeuw, dat in z’n geheel zonder cement werd gebouwd. Het was destijds een trucje om geen belasting te hoeven betalen: je kon je huis zo weer afbreken. Tegenwoordig staat Alberobello op de UNESCO-werelderfgoedlijst, omdat je nergens anders zoveel trulli huizen vindt als hier. In combinatie met kronkelende straatjes en puntdaken met kruizen en hartjes voelt Alberobello als zo’n plek, waar er maar één van is. 

Lecce Puglia Italië

4. De stad van de Barok

Lecce ligt in de provincie Salento en staat bekend om haar barokke stijl. De plaats met 90 000 inwoners wordt ook wel ‘het Florence van de Barok’ genoemd en is een hotspot voor kunst- en cultuurliefhebbers. Naast je vergapen aan architectuur en musea is Lecce ook de plek om van een uitgebreide Italiaanse maaltijd te genieten: slow cooking, biologische voeding en verse koffie maken onomstotelijk deel uit van de identiteit van Lecce.

Panoramisch uitzicht over Ostuni, Puglia, Italië

5. Het witte Ostuni

Dit kleine stadje is helemaal wit: de huizen en de daken, op een paar contrasterende zwarte ramen en deuren na. Ostuni is zo’n stadje, waar je met gemak een dag ronddwaalt zonder precies te weten, wat je aan het doen bent. Bezoek de zaterdagochtend markt, neem een kijkje in de Kathedraal en bezoek het plein van de vrijheid. Ostuni maakt een relaxte dagtrip tijdens je vakantie in Puglia.

Disclaimer: dit artikel betreft een samenwerking

Ook leuk om te lezen!

Laat een reactie achter