• Home
  • Over Reizen naar Puglia
  • Samenwerken
  • Contact
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Praktisch
    • Weer en beste reistijd voor Puglia
    • Boek je vlucht naar Puglia
    • Auto huren in Puglia
    • Reizen met de trein in Puglia
    • Reizen met de camper in Puglia
    • Overnachten in Puglia
  • Cultuur
    • Steden en dorpen in Puglia
    • Kunst en cultuur in Puglia
    • Bezienswaardigheden in Puglia
    • UNESCO in Puglia
  • Natuur
    • Natuurgebieden in Puglia
    • Mooiste stranden van Puglia
    • Wandelen in Puglia
    • Fietsen in Puglia
  • Culinair
    • Recepten uit Puglia
    • Kookboeken over Puglia
    • Producten uit Puglia
    • Culinair in Puglia
  • Reizen
    • Reisroutes Puglia
    • Reisverhalen over Puglia
    • Reisgidsen over Puglia
    • Reisorganisaties Puglia
  • Over Reizen naar Puglia
    • Samenwerken
    • Contact
  • Blog
  • Mobile Menu Widgets

    Zoeken

Reizen naar Puglia

Inspiratie voor jouw reis naar Puglia!

  • Praktisch
    • Weer en beste reistijd voor Puglia
    • Boek je vlucht naar Puglia
    • Auto huren in Puglia
    • Reizen met de trein in Puglia
    • Met de camper reizen in Puglia
    • Overnachten in Puglia
  • Cultuur
    • Steden en dorpen in Puglia
    • Kunst en cultuur in Puglia
    • Bezienswaardigheden in Puglia
    • UNESCO in Puglia
  • Natuur
    • Natuurgebieden in Puglia
    • Mooiste stranden van Puglia
    • Wandelen in Puglia
    • Fietsen in Puglia
  • Culinair
    • Recepten uit Puglia
    • Kookboeken over Puglia
    • Producten uit Puglia
    • Culinair in Puglia
  • Reizen
    • Reisroutes Puglia
    • Reisverhalen over Puglia
    • Reisgidsen over Puglia
    • Reisorganisaties Puglia
  • Blog
Het recept voor pasticciotti uit Puglia!

Recept voor Pasticciotti uit Puglia

Pasticciotti zijn typische gebakjes uit de Salento, een streek in het zuiden van Puglia. De overheerlijke kleine taartjes zijn gevuld met crema pasticcera, Italiaanse banketbakkersroom. Met dit recept voor de traditionele pasticciotti uit Puglia kun jij ze eenvoudig zelf maken.

Wat lees je in deze blog

  • Benodigdheden voor het deeg:
  • Benodigdheden voor de crema pasticcera
  • De bereiding
    • Het deeg
    • De vulling
    • Het bakken
  • Dit is het traditionele recept voor Pasticciotti uit Puglia

Benodigdheden voor het deeg:

  • 1 kilo bloem (00, oftewel doppio zero)
  • 500 gram suiker
  • 500 gram reuzel (dit kun je prima vervangen door boter)
  • 5/6 eieren
  • een halve eetlepel bakpoeder
  • halve eetlepel vanille-extract
  • snufje zout

Benodigdheden voor de crema pasticcera

  • 8 eidooiers
  • 1 liter melk
  • 400 gram suiker
  • 150 gram bloem
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • de schil van 1 citroen
De pasticciotti voor ze de oven in gaan.

De bereiding

Het deeg

Je start met het maken van het deeg. Meng hiervoor alle ingrediënten in een grote kom. Kneed dit tot een glad en soepel deeg. Rol het deeg tot een bal en dek af met plasticfolie. Nu kun je het deeg laten rusten in de koelkast, terwijl je de vulling maakt. Je laat het deeg minimaal een uur rusten, maar het mag gerust wat langer.

De vulling

  • Giet de melk in een pan en plaats deze op een laag vuur. Voeg eventueel een paar reepjes citroenschil toe en laat de melk langzaam opwarmen. Haal de pan van het vuur voordat de melk begint te koken.
  • Klop ondertussen in een grote kom de eidooiers met de suiker. Voeg de bloem toe en roer met een houten lepel tot een dik, glad mengsel. Roer net zo lang tot er geen klontjes meer te zien zijn.
  • Wanneer de melk warm genoeg is haal je de pan van het vuur en schenk je de melk langzaam over het eiermengsel. Doe dit rustig en blijf het mengsel kloppen, zodat de eieren niet stollen.
  • Als alles goed gemengd is giet je het mengsel terug in de pan. Voeg het vanille-extract en de citroenrasp toe zodat de smaak hiervan goed kan intrekken. Zet de pan weer op het vuur en verwarm op een laag vuur. Blijf continu roeren tot de room goed aan de houten lepel blijft plakken. Laat het mengsel niet koken!
  • Haal de pan van het vuur, vis de citroenschil eruit of zeef het mengsel.
  • Plaats een laag plasticfolie op de bovenkant van de room. Zorg dat het folie de room overal raakt, om te voorkomen dat er een vel op het mengsel komt.
  • Laat de vulling even afkoelen en zet deze in de koelkast tot helemaal afgekoeld.
De authentieke pasticciotti uit Puglia

Het bakken

  • Verwarm de oven voor op 190ºC.
  • Vet de bakvormen in. De originele pasticciotti worden gemaakt in ovaalvormige bakjes. Heb je deze niet, dan kun kun je eventueel muffinvormen gebruiken.
  • Strooi een handvol bloem uit over het werkvlak en verdeel het deeg in twee helften. De ene helft van het deeg gebruik je voor de bodem van de pasticciotti. De andere helft gebruik je om straks de pasticciotti af te dekken.
  • Rol de helft van deeg uit, tot maximaal een halve centimeter dikte. Drapeer het deeg over de vormen en duw het deeg voorzichtig in de vormen. Rol de deegroller over de bovenkant van de bakvormen of snijd het overtollige deeg weg met een mes.
  • Doe de custard in een spuitzak en vul de bakvormen tot net onder de rand van het deeg.
  • Rol nu de rest van het deeg uit en leg deze over de bakvormpjes. Het deeg wat over de randen valt kun je gemakkelijk met een mes wegsnijden.
  • Druk met je handen voorzichtig de bovenste laag vast op de randen van de deegbasis.
  • Klop tot slot een eidooier en strijk dit over de bovenkant van de pasticciotti, zodat ze tijdens het bakken mooi goudbruin kleuren.
  • Plaats de vormpjes op een bakplaat en bak de pasticciotti in 15 tot 20 minuten op 190 graden tot ze mooi goudbruin zijn. Laat de pasticciotti na het bakken even afkoelen tot je ze uit de vormen kunt halen.

Dit is het traditionele recept voor Pasticciotti uit Puglia

En nu genieten van dit heerlijke recept uit Zuid-Italië. De pasticciotti zijn het lekkerste als de crema pasticcera nog een beetje warm is!

Bakvormen voor pasticciotti uit Puglia

· In: Culinair Puglia

Ook leuk om te lezen

Groenten uit PugliaRecept voor fave e cicoria, tuinbonenpuree met andijvie en crostini
Recept voor taralli uit PugliaRecept voor taralli uit Puglia
Ricci of zee-egels eten in de haven van Bari in PugliaZee-egels eten in de haven van Bari, Puglia
Next Post >

Hotspot! Beach Bar Lido Beija-Flor in Puglia

Primaire Sidebar

Reizen naar Puglia

Puglia, een regio vol idyllische landschappen bezaaid met olijfbomen, rustige wegen, slaperige dorpjes en steden die trots hun geschiedenis dragen. Maar ook van spectaculaire rotskusten, een helderblauwe zee en een keuken om je vingers bij af te likken. Op reizennaarpuglia.nl vind je alle informatie voor jouw reis naar Puglia!

Over Reizen naar Puglia

Zoeken

Recente blogs

Uitzicht vanaf het eiland San Domino op de overige Tremiti eilanden

Reistip van Estel: de Tremiti eilanden in Puglia

Romeins amfitheater in Lecce, Puglia (Apulië), Zuid-Italië

Lecce in een weekend

Recept voor taralli uit Puglia

Recept voor taralli uit Puglia

Brindisi in Puglia

Alles over Brindisi in Puglia

Valle d'Itria in Puglia

De Valle d’Itria, een fabelachtige regio in Puglia

Torre dell'orologio op het Piazza Plebiscito in Martina Franca, Taranto, Zuid Italië.

Ontdek Martina Franca, een stad vol adembenemende architectuur

Auto huren in Puglia?

autohuur italië

Heerlijke vakanties in Puglia

Reistips!

Footer

Disclaimer

Alle rechten voorbehouden. Niets van deze website mag zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming van reizennaarpuglia.nl worden overgenomen of openbaar worden gemaakt. Lees de disclaimer.

Partners

  • Italië Uitgelicht
  • Avontuur op Reis
  • travelwriter.nl

Steden in Puglia

  • Brindisi
  • Ostuni
  • Lecce
  • Locorotondo
  • Martina Franca

Reisorganisaties

  • SunnyCars
  • ANWB Vakantie
  • Eliza was here
  • SRC Reizen
  • Tui.nl

Copyright © 2023 Reizen naar Puglia