Home Culinair Puglia Recept voor Pasticciotti uit Puglia

Recept voor Pasticciotti uit Puglia

door Reizen naar Puglia

Recept voor Pasticciotti uit Puglia

Pasticciotti zijn typische gebakjes uit de Salento, de zuidelijke regio van Puglia. Het zijn overheerlijke kleine taartjes die zijn gevuld met crema pasticcera. Met dit recept voor de traditionele pasticciotti uit Puglia kan jij ze eenvoudig zelf maken.

Benodigdheden voor het deeg:

  • 1 kilo bloem (00, oftewel doppio zero)
  • 500 gram suiker
  • 500 gram reuzel (eventueel te vervangen door boter)
  • 5/6 eieren
  • een halve eetlepel bakpoeder
  • halve eetlepel vanille extract
  • snufje zout

Benodigdheden voor de crema pasticcera (banketbakkersroom)

  • 8 eidooiers
  • 1 liter melk
  • 400 gram suiker
  • 150 gram bloem
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • de schil van één citroen
De pasticciotti voor ze de oven in gaan.
De pasticciotti voor ze de oven in gaan.

De bereiding

Het deeg

Je start met het maken van het deeg. Meng hiervoor alle ingrediënten in een grote kom. Kneed dit tot een glad en soepel deeg. Rol het deeg tot een bal en dek het af met plasticfolie. Nu kan je het deeg laten rusten in de koelkast, terwijl je de vulling maakt. Je laat het deeg minimaal een uur rusten, maar het mag gerust nog wat langer.

De vulling

  • Giet de melk in een pan en plaats deze op een laag vuur. Voeg eventueel een paar reepjes citroenschil toe en laat de melk langzaam opwarmen. Haal de pan van het vuur voordat de melk begint te koken.
  • Klop ondertussen in een grote kom de eidooiers met de suiker. Voeg de bloem toe en roer met een houten lepel tot een dik, glad mengsel. Roer net zo lang tot er geen klontjes meer te zien zijn.
  • Wanneer de melk warm genoeg is haal je de pan van het vuur en schenk je de melk langzaam over het eiermengsel. Doe dit rustig en blijf het mengsel kloppen, zodat de eieren niet stollen.
  • Als alles goed gemengd is giet je het mengsel terug in de pan. Voeg het vanille-extract en citroenrasp toe zodat de smaak hiervan goed kan intrekken. Zet de pan weer op het vuur en verwarm het op een laag vuur. Blijf continu roeren tot de room goed aan de houten lepel blijft plakken. Laat het mengsel niet koken!
  • Haal de pan van het vuur, vis de citroenschil eruit of zeef het mengsel.
  • Plaats een laag plasticfolie op de bovenkant van de room. Zorg dat het folie de room overal raakt, om te zorgen dat er geen vel op het mengsel komt.
  • Laat de vulling even afkoelen en zet deze in de koelkast tot helemaal afgekoeld.

Het bakken

  • Verwarm de oven voor op 190ºC.
  • Vet de bakvormen in. De originele pasticciotti worden gemaakt in ovaalvormige bakjes, anders kan je eventueel muffinvormen gebruiken.
  • Strooi een handvol bloem uit over het werkvlak en verdeel het deeg in twee helften. De ene helft van het deeg gebruik je voor de bodem van de pasticciotti. De andere helft gebruik je om straks de pasticciotti af te dekken.
  • Rol de helft van deeg uit, tot maximaal een halve centimeter dikte. Drapeer het deeg over de vormen en duw het deeg voorzichtig in de vormen. Rol de deegroller over de bovenkant van de bakvormen of snijd het overtollige deeg weg met een mes.
  • Doe de custard in een spuitzak en vul de bakvormen tot net onder de rand van het deeg.
  • Rol nu de rest van het deeg uit en leg deze over de bakvormpjes. Het deeg wat over de randen valt kun je gemakkelijk met een mes wegsnijden.
  • Druk met je handen voorzichtig de bovenste laag vast op de randen van de deegbasis.
  • Klop tot slot een eidooier en strijk dit over de bovenkant van de pasticciotti, zodat ze tijdens het bakken mooi goudbruin kleuren.
  • Plaats de vormpjes op een bakplaat en bak de pasticciotti in 15 tot 20 minuten op 190 graden tot ze mooi goudbruin zijn. Laat de pasticciotti na het bakken even afkoelen tot je ze uit de vormen kan halen.

Dit is het traditionele recept voor Pasticciotti uit Puglia

En nu genieten van dit heerlijke gebakje uit Zuid-Italië. De pasticciotti zijn het lekkerste als de crema pasticcera nog een beetje warm is!

De authentieke pasticciotti uit Puglia
De authentieke pasticciotti uit Puglia
Bakvormen voor pasticciotti uit Puglia
Bakvormen voor pasticciotti uit Puglia

You may also like

2 reacties

Annie 01/14/2019 - 09:48

Heerlijk recept! Ik heb ze in Puglia al vaak gegeten en ga nu proberen ze zelf te maken.

Antwoorden
Reizen naar Puglia 05/16/2019 - 08:20

En, hoe smaakten de zelfgemaakte pasticciotti?

Antwoorden

Laat een reactie achter