Als je jouw volgende reisbestemming kiest op basis van smaak, dan zal Puglia of Apulië je vanuit dit oogpunt niet teleurstellen! Ga op ontdekkingstocht naar wijn en lekker eten in Puglia!
Wat zijn typische producten uit Puglia? De gastronomie in Puglia heeft een eeuwenoude oorsprong: authentieke gerechten met producten van de aarde en uit de zee, en recepten die van generatie op generatie over gaan. De keuken van Puglia is gebaseerd op granen, olijven, druiven, vis en zeevruchten, en vooral veel groente. Venkel, artisjok, tuinbonen of cime di rapa, Italiaanse raapsteeltjes. We zetten een aantal typische producten uit Puglia voor je op een rij.
Kazen uit Puglia
Burrata
Burrata komt oorspronkelijk uit de provincie Bari. De buitenkant van burrata is gemaakt van mozzarella en deze wordt gevuld met een romige mix van mozzarella en room, ook wel stracciatella genoemd. Hierdoor krijg je een kaas met een zeer romige en zachte smaak. Zorg wel dat je hem snel opeet, want burrata is vers toch het lekkerst. Gerookte burrata is een smakelijk alternatief voor de klassieke variant.
Stracciatella
Stracciatella-kaas is de smakelijke en romige vulling van burrata. Het is een mix van gerafelde mozzarellakaas en room. Stracciatella pugliese is op zichzelf perfect, maar kan ook een vers ingrediënt zijn voor veel andere recepten.

Caciocavallo
De Caciocavallo Silano DOP is een hard kaasje gemaakt van koemelk. Mild als de kaas nog jong is, maar steeds pittiger naarmate de kaas rijpt. Caciocavallo (cavallo betekent paard in het Italiaans) dankt zijn naam aan hoe de kaas rijpt. In paren hangend aan een touw, elk aan een kant van een plank, lijkt het op een zadel op de rug van een paard.
Scamorza
Scamorza is vooral bekend in de Zuid-Italiaanse regio’s en is een van de meest traditionele Italiaanse kazen. Er zijn verschillende varianten, van de scamorza bianca of de scamorza affumicata (gerookte scamorza) tot de scamorza affumicata (gevlochten gerookte scamorza).
Er zijn nog veel meer kazen uit Puglia. Wil jij hier alles over weten? Lees dan de blog over kazen uit Puglia.
Pasta uit Puglia
In het droge en warme klimaat van Puglia gedijt tarwe goed. Pastafabrikanten uit heel Italië gebruiken dit als grondstof voor de pasta secca, gedroogde pasta. De Pugliesi zelf hebben echter een voorliefde voor zelfgemaakte pasta. Iedere streek heeft zijn eigen soorten en vormen. Orecchiette, cavatelli of bijvoorbeeld troccoli, een soort dikke spaghetti.
Orecchiette
De bekendste pastasoort uit Puglia zijn de orecchiette uit Bari. Kleine pastaschelpjes in de vorm van oortjes (orecchiette in het Italiaans). Op veel plekken in Puglia worden deze nog altijd met de hand gemaakt. Wanneer je ‘s ochtends door de Straat van de Oortjes in Bari Vecchia loopt, is de kans groot dat je de Italiaanse nonna’s voor hun huis ziet zitten terwijl ze orecchiette maken. Op veel plekken kun je een workshop volgen om zelf te leren hoe je het pastadeeg uitrolt en met je duim tot de bekende oortjes vormt. Lees het recept voor Orecchiette met cime di rapa.

Cavatelli
Ook cavatelli is een pastasoort die traditioneel met de hand wordt gemaakt. Het deeg wordt uitgerold tot lange stroken die in hapklare stukken worden gesneden. Elk stuk wordt vervolgens met de duim platgedrukt en gerold tot de vorm van de pasta ontstaat. Bijna als gnocchi, maar met een holte gemaakt vanaf de zijkant. Soms wordt er ook wat ricotta aan het deeg toegevoegd. Cavatelli wordt vaak geserveerd met dikke sauzen omdat de vorm van de pasta de saus goed vasthoudt. Met knoflook en cime di rapa, broccolini of tomaat.
Troccoli
Troccoli lijkt op het eerste oog op spaghetti, maar troccoli is over het algemeen iets dikker en heeft een vierkante doorsnede vanwege de manier waarop het is gemaakt – meer zoals spaghetti alla chitarra. In plaats van een chitarra te gebruiken om de strengen af te snijden, wordt troccoli gemaakt met een troccolo – een gegroefde deegroller die de pasta in reepjes snijdt. Troccoli wordt in Puglia vaak geserveerd met een goede vleesragù, pesto of met de immer populaire cime di rapa.
Capunti
Er wordt vaak gezegd dat capunti-pasta lijkt op een open peulvrucht, het is een in de lengte wat uitgerekte pastasoort. Deze soort pasta is populair in heel Italië, maar je ziet ze vaker in het zuiden. Capunti past heel goed bij sauzen op basis van vlees en vis, maar het wordt in Puglia op allerlei verschillende manieren geserveerd.
Brood en gebak uit Puglia
Friselle
Geen antipasti zonder friselle, die in heel Puglia worden gegeten. De ronde broodjes worden na het bakken in tweeën gesneden en dan nogmaals gebakken. Dit maakt de friselle lekker krokant. Voor je ze eet doop je de friselle even in water en besprenkeld met wat olijfolie en gehakte tomaten.
Pane di Altamura
Over brood gesproken: de beroemdste broodsoort in Puglia is het pane di Altamura. Het zou volgens inwoners van Altamura en omstreken het lekkerste brood ter wereld zijn. De stad Altamura heeft zichzelf verheven tot la città di pane, de stad van het brood. Het brood heeft hier zelfs een officieel DOP-keurmerk gekregen.

Taralli
Overal in Puglia kom je Taralli tegen. Dit zijn kleine, ringvormige zoutjes die op smaak zijn gebracht met venkelzaadjes, chilipeper of komijnzaad. Ze worden twee keer gebakken in de oven of eerst gekookt en daarna in de oven gebakken. Taralli zijn heerlijk als borrelhapje, bij een kaasplankje of bij antipasti en natuurlijk vergezeld door een glas wijn uit de streek.

Pasticciotti uit Lecce
Je kan niet niet naar Lecce gaan zonder een versgebakken pasticciotto te proeven. Je vindt verschillende banketbakkers in het centrum van Lecce, maar een bijzonder adresje is de pasticceria van Luca Capilungo aan de Via Bari. Mensen komen van verre om zijn met passie bereide pasticciotti te proeven. Maar dat is niet alles: Reizen naar Puglia kreeg van Luca het recept voor deze lekkernij uit Lecce zodat je ze ook zelf kan maken.
Vis en zeevruchten
Puglia is een schiereiland omringd door twee zeeën, de Adriatische Zee en de Ionische Zee. Aan welke kustlijn jij je dan ook bevindt, de zee is een belangrijke bron voor de Pugliese keuken. Met de indrukwekkende trabucchi wordt er dichtbij de kust van de Adriatische Zee gevist. In de Golf van Taranto zijn veel mossel- en oesterkwekerijen gevestigd. En dus kom je in restaurants heel wat pasta met zeevruchten tegen. Of schalen vol rauwe schelpdieren: mosselen, oesters, venusschelpen, gamba’s, langoustines, zee-egel en zeesponzen. In veel kustplaatsen heb je de mogelijkheid om rauwe zeevruchten te proeven, zoals mosselen, venusschelpen en zee-egels.

Scapece
Een typisch Pugliees recept uit de cucina povera is scapece. Bestel je dit, in Gallipoli staat het bijvoorbeeld op de kaart, dan krijg je een bord gevuld met gebakken kleine visjes gemarineerd in brood, saffraan en azijn. Het gerecht is ontstaan als een manier om vis te bewaren, zodat er altijd een voorraad beschikbaar is. De visjes worden gebakken en vervolgens geconserveerd in een marinade van extra vergine olijfolie, wijnazijn, brood en saffraan.
Wijn
Puglia is een vruchtbare streek, met de perfecte omstandigheden voor de druiven, die in de volle zon rijpen. Uit Puglia komen dan ook unieke wijnen, waaronder de Brindisi DOC, de Castel del Monte, de Primitivo di Manduria, de Salice Salentino (op basis van Negroamaro- en Malvasia nera), de Aleatico en de Locorotondo. Lees bijvoorbeeld over deze 100% Trebbiano van Casaltrinità.
Lees alles over de wijnen uit Puglia.

Olijven
Het echte gele goud in Puglia is de olijfolie en de olijfboom is het ware symbool van dit gebied. Olijfbomen gedijen in dit warme en droge klimaat goed en de olijf is de trots van de regio. Er wordt ruim tweehonderd miljoen liter olijfolie per jaar geproduceerd en hiermee is Puglia de grootste olijfolieproducent van heel Italië. Overal in het landschap zie je hoe de olijfboeren met liefde voor het land de vruchten bewerken tot vloeibaar goud. Reis je in het najaar naar Puglia, dan is de kans groot dat je een olijvenoogst mee mag maken.

Antipasti
Wil je echt typisch Pugliees eten, dan bestel je antipasti. Antipasti in Puglia is een maaltijd op zich, een tafel vol met lokale gerechten. De gerechtjes zijn vaak seizoensgebonden en ontzettend uitgebreid. Mozzarella, polpette (gehaktballetjes), pettole (zoete of hartige gefrituurde deegballetjes), cozze gratinate (gegratineerde mosselen), artisjokken, purea di fave (tuinbonenpuree), farro (spelt) en rauwe of gefrituurde vis. Als daar het seizoen voor is kun je bij veel restaurants ook ricci (zee-egel) bestellen.